Solidaritetshelg för Burkina Faso 8 – 9 december 2023Plats: Ystad, Biograf Scala och SurbrunnsparkenArrangör: Africa Flash i samarbete med vänföreningar och lokala aktörer.

Africa Flash är en ideell förening som är baserad i Ystad och Malmö. Africa Flash arbetar med kultur- och sociala frågor både i Sverige och i Burkina Faso. Vår partnerorganisation Association Gosnere Burkina är baserad i huvudstaden Ouagadougou.

Under solidaritetshelgen samarbetar vi med Ystads kommun, Österport-gymnasiet, Assambus – vänskapsföreningen (den äldsta vänskapsföreningen mellan Sverige och Burkina Faso), Världsbutiken i Ystad, Filmstudio Q i Ystad, Folkets Park Surbrunn, Biografen Scala, Scalas Vänner, ABF i Ystad och Stadsbiblioteket.

Under helgen vill förmedla positiva och starka värden som finns i Västafrikas rika kultur- och samhällsliv, med betoning på Burkina Faso. Vi vill öka förståelsen för vad som sker i Västafrika, genom samtal, föreläsningar, film, musik, hantverk, mat och möten. Under helgen går överskott och insamlade medel till organisationer som arbetar för internflyktingar och för att möjliggöra en vattenpump som drivs med solpaneler, i samarbete med vår partnerorganisation.

Om Burkina Faso

Burkina Faso är ett land som är rikt på kultur men med stora samhällsutmaningar. Landsbygden i Burkina Faso påverkas idag av både klimatförändringar och terroristgrupperingar. Dessa faktorer är ett stort hinder för ekonomisk och social utveckling för Burkina Faso som helhet då ca 80 % av befolkningen livnär sig på småskaligt jordbruk. Dessutom har många skolor på landsbygden tvingats stänga under de pågående oroligheterna. Idag pågår en stadig förflyttning av ung arbetskraft in mot städerna då ungdomarna på landsbygden inte ser någon framtid i det småskaliga jordbruket.

I städerna möts många ungdomar av arbetslöshet och bostadsbrist. Därtill kommer otryggheten genom de terroristgrupper som utnyttjar och rekryterar soldater bland utsatta människor. Under 2022 har två militärkupper genomförts till följd av missnöje med styrande som inte lyckats stävja terrorgrupperna. Trots turbulens finns det sedan lång tid ett rikt och folkligt kultur- och samhällsliv. Burkina Faso har bland annat Afrikas största filmfestival Fespaco, festivalen Jazz à Ouaga, den internationella hantverksmässan SIAO, en internationell bokmässa och mycket mer.

Program för Burkinahelg i Ystad 2023

Kostnad fredag och lördag: Tvådagarsbiljett 300 kr kan endast köpas i Världsbutiken. Fredag: 150 kr och lördag 200 kr kan köpas digitalt. 

Fredag 8 december på Scala

16.00-18.00 Utställning av foton, hantverk, försäljning och tilltugg

18.00-19.15 Film som gränsöverskridande verktyg – samtal

Dani Kouyaté från Uppsala/Ouagadougou är filmskapare, regissör och manusförfattare. Han har en lång karriär i Burkina Faso, Frankrike och Sverige och arbetar även som lärare i film och teater på Wiks folkhögskola. Samtalet modereras av journalist Justin Yarga, Göteborg/Ouagadougou med erfarenhet från Burkina24, Sydsvenskan och Al Jazeera.  

19.30-21.00 Medan vi lever – filmvisning

En dramakomedi om ett universellt ämne: identitet. Kandia, en kvinna i femtioårsåldern som bott i Sverige i 30 år, bestämmer sig för att flytta tillbaka till Gambia. Sonen Ibbe, som drömmer om en musikkarriär inom hiphop och är på väg att slå igenom, följer efter. Men mötet med hemlandet blir inte som de tänkt sig. Regi: Dani Kouyaté. Skådespelare: Josette Bushell-Mingo, Adam Kanyama m.fl.                    

Lördag 9 december i Surbrunnsparken

12.00-14.00 Öppet hus med mat, hantverk och fotoutställning

14.00-14.40 Barnprogram med musik och sagoläsning

14.40-15.00 Fika

15.00-16.00                Vart är Burkina Faso på väg? Föreläsning   

Sten Hagberg, konsul för Burkina Faso och professor i kulturantropologi vid Uppsala Universitet ringar in landets nuvarande situation och vilka krafter som verkar för en positiv utveckling under utmanande förhållanden.

16.15-16.45 Filmen som verktyg – Dani Kouyaté och Justin Yarga

17.00-17.30                Rundabordssamtal med föreningar som samarbetar med och i Västafrika.

                  PAUS

19.00-22.00                Festkväll med Burkina-groove – inbjudna musiker. Samtal med samverkanspartners och korta presentationer av verksamheter.

Kan du inte delta men vill stödja arbetet kan du swisha till Africaflash 1235538483

Biljett till fredagen kan du köpa här om du tar foto med din kamera:

Biljett till fredagen kan du köpa här om du tar foto med din kamera:

Och till lördagen här:

LÄS MER: africaflash.se

ANMÄLAN: africaflash@gmail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *